Ο Αυστριακός κατασκευαστικός οίκος WITTMANN BATTENFELD με το slogan “be smart”, θα εκθέσει τη βασική έκδοση της νέας all-electrichigh-speed μηχανής της, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου στη Fakuma 2017 στην αίθουσα Β1, περίπτερο 1204.

Με τη νέα EcoPower Xpress 400/3300+, η WITTMANN BATTENFELD θα παρουσιάσει μια εξ’ ολοκλήρου ηλεκτρική μηχανή υψηλής ταχύτητας, ειδικά σχεδιασμένη για τις απαιτήσεις της βιομηχανίας συσκευασίας  και  των εφαρμογών παραγωγής λεπτού τοιχώματος.

Το μηχάνημα αυτό είναι άμεσα διαθέσιμο προς πώληση με μονάδες σφράγισης από 400 έως 500 τόνους, μονάδες έγχυσης σε 3 μεγέθη για ταχύτητες έγχυσης μέχρι 600 mm/s και πιέσεις έγχυσης μέχρι 2.500 bar. Η μηχανή αυτή αντικαθιστά την υψηλής ταχύτητας υδραυλική μηχανή TM Xpress με μπιέλες της WITTMANN BATTENFELD. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή δυναμική έγχυσημε επιτάχυνση έως και 1.500 mm/s²!

Η EcoPower Xpress είναι μια πλήρως ηλεκτρική μηχανή υψηλής ταχύτητας της οποίας οι εξαιρετικά δυναμικοί κινητήριοι άξονες για την έγχυση και κλείσιμο, άνοιγμα καλουπιού είναι σχεδιασμένοι για γρήγορες κινήσεις καθώς και για απόλυτη ακρίβεια ελέγχου. Η διαδικασία έγχυσης γίνεται από μια μονάδα κίνησης οδοντοτροχού με οδοντωτή ράβδο (rack-and-pinion), που κινείται  μέσω ενός συστήματος διπλού κινητήρα. Χάρη στις ελάχιστες περιστροφικές μάζες που εμπλέκονται σε αυτή τη λύση κίνησης, μπορούν να επιτευχθούν τιμές ακραίας επιτάχυνσης και ταχύτητας, οι οποίες υπερβαίνουν τις τιμές των συμβατικών υδραυλικών λύσεων και των ηλεκτρικών κινητήρων τους.

Σε συνδυασμό με τον έλεγχο υψηλής ακρίβειας της σερβοηλεκτρικής κίνησης, η υψηλής ταχύτητας μονάδα έγχυσης της EcoPower Xpress επιτυγχάνει απόλυτη ακρίβεια, επαναληψιμότητα, επιτάχυνση και ταχύτητα. Όλα αυτά συνδυάζονται με μια εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία μειώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της τεχνολογίας ανάκτησης κινητικής ενέργειας KERS που είναι κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την WITTMANN BATTENFELD.  Το σύστημα KERS μετατρέπει την ενέργεια επιβράδυνσης του κινητού πλατό σφράγισης σε ηλεκτρική ενέργεια και την χρησιμοποιεί μέσα στη μηχανή!

Όλες οι κύριες κινήσεις της EcoPower Xpress, καθώς και η λειτουργία ρύθμισης του ύψους του καλουπιού της μονάδας σφράγισης γίνονται με υδρόψυκτους σερβοκινητήρες. Για τις δευτερεύουσες κινήσεις, όπως αυτή του εξολκέα, της διαδρομής του ακροφυσίου ή των υδραυλικών καρδιών, χρησιμοποιείται μια σερβο-υδραυλική μονάδα στην βασική έκδοση. Ένας δυναμικός σερβοηλεκτρικός εξολκέας διατίθεται ως προαιρετική επιλογή. Το καινοτόμο διπλό σύστημα σφράγισης μπιελών 5 σημείων με λειτουργία αυτόματης σφράγισης στην τελική θέση, προσφέρει μια βέλτιστη λύση όσον αφορά την κινητική και την ενεργειακή απόδοση. Όλες οι γραμμικές κινήσεις, όπως του κινητού πλατό και της εγκάρσιας κεφαλής μπιελών, γίνονται επίσης μέσω γραμμικών οδηγών χαμηλής τριβής. Επιπλέον, το νέο-σχεδιασμένο κεντρικό σύστημα λίπανσης γράσου εξασφαλίζει εξαιρετική καθαριότητα και σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης για ολόκληρη την μονάδα σφράγισης.

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της EcoPower Xpress είναι ο αρθρωτός σχεδιασμός της. Οι μονάδες σφράγισης και έγχυσης της μηχανής είναι αυτοτελείς μονάδες και μπορούν να συνδυαστούν ελεύθερα μεταξύ τους ως μέρη ενός αρθρωτού συστήματος. Το μηχάνημα ξεχωρίζει λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κεντρικού ύψους του και της βέλτιστης πρόσβασης στην περιοχή του καλουπιού και της μονάδας έγχυσης. Διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες προσαρμόστηκαν στις ειδικές απαιτήσεις της τεχνολογίας παραγωγής λεπτού τοιχώματος και συσκευασίας. Για παράδειγμα, η απόσταση μεταξύ των μπαρών και της διαδρομής ανοίγματος της EcoPower Xpress έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την TM Xpress. Αυτό παρέχει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή σχετικά επίπεδων προϊόντων σε καλούπια πολλαπλών κοιλοτήτων καθώς και ογκωδών κοίλων προϊόντων όπως κάδοι με εφαρμογές IML. Το σταθερό πλατό είναι κατασκευασμένο από χάλυβα για να εξασφαλίζεται ο χαμηλότερος δυνατός βαθμός παραμόρφωσης.

Επιπλέον ο στιβαρός σχεδιασμός της μηχανής σε συνδυασμό με τους υδρόψυκτους σερβοκινητήρες και τις ενσωματωμένες άμεσες κινήσεις συμβάλουν στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές θορύβου της μηχανής.

Η EcoPower Xpress χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση με βελτιστοποιημένη χρήση ενέργειας, χαμηλές εκπομπές θορύβου και μέγιστη καθαριότητα – συμβάλλοντας στην βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου επεξεργασίας πλαστικών προϊόντων.

Στην έκθεση Fakuma 17, η WITTMANN BATTENFELD θα επιδείξει τη λειτουργικότητα αυτού του εξαιρετικά δυναμικού μοντέλου μηχανής σε μια EcoPower Xpress 400/3300+ που θα παράγει πώματαHDPE σεκύκλο 2,7 δευτερόλεπταμε καλούπι 96 κοιλοτήτων της γαλλικής εταιρείας Plastisud. Τα καπάκια θα ψύχονται με ψυκτικό μηχάνημα της Αυστριακής εταιρείας Eisbär και στη συνέχεια θα τοποθετούνται σε κουτιά.

Η ειδική κατανάλωση ενέργειας 0,39 KWh/kg είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

 

 

Φωτ. 1: EcoPower Xpress 400 – η νέα σειρά μηχανών all-electric υψηλής δυναμικής

 

Φωτ. 2: Πείροι συστήματος μπιελών

 

Φωτ. 3: Εξολκέας υψηλής δυναμικής για πολύ γρήγορη εξόλκευση (φωτογραφία: Plastisud)

 

 

Φωτ. 4: Πώματα – παραχθέντα με καλούπι 96-κοιλοτήτων της εταιρίας Plastisud