Σαν να ήσασταν εκεί …

Από τα ορόσημα της έκθεσης:

Νέα EcoPower B8X: Πρωτοπόρος στην ενεργειακή απόδοση  

Στην έκθεση Fakuma 2023, η WITTMANN BATTENFELD παρουσίασε για πρώτη φορά την νέα της EcoPower B8X, η οποία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα εκτός από την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε σύγκριση με την προκάτοχό της EcoPower B8. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες εδώ είναι πάνω από όλα οι καινοτομίες στους τομείς της μονάδας έγχυσης, των μπιελών και του δυναμισμού της μηχανής.

Για παράδειγμα, η νέα μονάδα έγχυσης είναι περιστρεφόμενη και λιπαίνεται με λάδι αντί για λίπανση, οπότε η μηχανική αντίσταση μειώνεται, οδηγώντας έτσι σε βελτίωση του δυναμισμού της μηχανής. Σε συνδυασμό με μια σειρά πρόσθετων μεγεθών μονάδας έγχυσης, αυτό έχει θετική επίδραση στο ενεργειακό ισοζύγιο. Ο σχεδίασμός των μπιελών έχει βελτιστοποιηθεί ως προς τον δυναμισμό και την διάρκεια ζωής. Οι ταχύτερες μονάδες έγχυσης σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δυναμικές μπιέλες επιτρέπουν εξαιρετικά σύντομους χρόνους κύκλου. Το σύστημα ελέγχου B8X συνοδεύεται από διάφορα εξαρτήματα του συστήματος που έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά. Αυτά επιτρέπουν υψηλότερες εσωτερικές συχνότητες, κατά συνέπεια μικρότερους χρόνους ανταπόκρισης στα σήματα αισθητήρων και συνεπώς μεγαλύτερη αναπαραγωγή των εξαρτημάτων, διατηρώντας άνετη λειτουργία και οικεία οπτικοποίηση.

Η νέα EcoPower B8X θα είναι διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή αγορά σε μεγέθη δύναμης σφράγισης από 550 έως 1800 kN. Στην έκθεση Fakuma η Wittmann παρουσίασε την νέα EcoPower 110/350 B8X σε συνδυασμό με το νέο WITTMANN sprue picker μοντέλο WX90, σχεδιασμένο ως θάλαμο εργασίας Insider με ενσωματωμένη χοάνη εξαρτημάτων και σπαστήρα S-Max χωρίς σίτα, καθώς και Ρυθμιστή ροής νερού WFC120. Με αυτό τον συνδυασμό μηχανημάτων, παράχθηκε ένας βραχίονας/στήριγμα για δίχτυ αναρρίχησης χρησιμοποιώντας καλούπι 8 κοιλοτήτων της Αυστριακής εταιρείας Lechner. Η μπουκαδούρα αφαιρείται και μεταφέρεται απευθείας στον σπαστήρα που είναι ενσωματωμένος στη μηχανή  από το ρομπότ WX90, το οποίο είναι επίσης ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου B8X. Εκεί αλέθεται και στη συνέχεια επιστρέφεται στην διαδικασία.

Βραχίονας/στήριγμα για δίχτυ αναρρίχησης
EcoPower B8X DC (DIRECT CURRENT)
Σώμα αποστράγγισης

Συνεχές ρεύμα ως πηγή ενέργειας

EcoPower DC: Συνεχές Ρεύμα ως πηγή ενέργειας στην τεχνολογία injection molding

Η WITTMANN BATTENFELD παρουσίασε στους επισκέπτες της Fakuma μια πλήρως ηλεκτρική μηχανή injection moulding από τη νέα σειρά EcoPower B8X με  συσσωρευτή ηλιακής ενέργειας στο περίπτερο του Ομίλου WITTMANN αρ. 1204 στην Αίθουσα Β1.

Η WITTMANN BATTENFELD παρουσίασε για πρώτη φορά στην K 2022 την ιδέα λειτουργίας μιας μηχανής injection moulding με χρήση συνεχούς ρεύματος (DIRECT CURRENT) που παράγεται από ανανεώσιμες ηλιακές πηγές ενέργειας. Από τη μία πλευρά, η τροφοδοσία ενός μηχανήματος με ενέργεια που παράγεται από μια εσωτερική μονάδα ηλιακής ενέργειας επιτρέπει στους χρήστες να εξοικονομήσουν κόστος και να διατηρήσουν το περιβάλλον. Και από την άλλη πλευρά, το συνεχές ρεύμα μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί σε μπαταρίες και επομένως είναι ένας ιδανικός τρόπος για να καλύψετε δαπανηρές κορυφώσεις ρεύματος και να βελτιώσετε την αξιοπιστία του τροφοδοτικού. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα μείωσης των εκπομπών CO2 με τη χρήση τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση πόρων.

Τα φωτοβολταϊκά σε εταιρικές στέγες προσφέρουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και έτσι όχι μόνο να εξοικονομήσουν κόστος αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσουν το περιβάλλον. Η WITTMANN BATTENFELD έχει διερευνήσει το ερώτημα πώς το συνεχές ρεύμα που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για τη λειτουργία του εξοπλισμού injection molding απευθείας χωρίς να περάσει πρώτα από τους μετατροπείς.

Η μελέτη σχετικά με αυτό το θέμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση K 2022. Εν τω μεταξύ, η WITTMANN BATTENFELD έχει κάνει περαιτέρω βήματα ανάπτυξης για την προώθηση αυτού του τύπου τεχνολογίας, καθώς η χρήση συνεχούς ρεύματος για τη λειτουργία μιας μηχανής injection molding έχει πολλά πλεονεκτήματα :

Πρώτον, το ενεργειακό κόστος μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με την άμεση χρήση ηλιακής ενέργειας και,

δεύτερον, το συνεχές ρεύμα μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί σε συμβατικές μπαταρίες ως ιδανική λύση για την κάλυψη δαπανηρών κορυφώσεων ρεύματος και για την αύξηση της ασφάλειας στην τροφοδοσία. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή απόδοση, η οποία συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  και στη διατήρηση των πόρων.

Η πλήρως ηλεκτρική EcoPower της WITTMANN BATTENFELD, εξοπλισμένη με εξαιρετικά δυναμικούς σέρβο-κινητήρες για την κίνηση των κύριων κινήσεών της, είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για χρήση σε ηλεκτρικό δίκτυο συνεχούς ρεύματος. Το μηχάνημα είναι στάνταρ εξοπλισμένο με το πατενταρισμένο Σύστημα Ανάκτησης Κινητικής Ενέργειας (KERS). Αυτό το σύστημα μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τις διαδικασίες επιβράδυνσης. Το ηλεκτρικό ρεύμα που προκύπτει χρησιμοποιείται στη συνέχεια μέσα στο μηχάνημα, για παράδειγμα για τη θέρμανση των κυλίνδρων.

Το KERS βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ακόμη περισσότερο. Αυτό ισχύει επίσης για ένα ρομπότ συμβατό με συνεχές ρεύμα, το οποίο τροφοδοτείται απευθείας από το ενδιάμεσο κύκλωμα τάσης συνεχούς ρεύματος της EcoPower και επιστρέφει την περίσσεια ενέργεια στο ενδιάμεσο κύκλωμα όταν οι άξονες επιβραδύνονται. Εάν το μηχάνημα λειτουργεί σε δίκτυο συνεχούς ρεύματος, η ενέργεια επιβράδυνσης μπορεί επίσης να τροφοδοτηθεί στο δίκτυο συνεχούς ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο, άλλα μηχανήματα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο συνεχούς ρεύματος μπορούν επίσης να τροφοδοτούνται από αυτήν την ενέργεια ή η ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί σε μπαταρίες.

Στην έκθεση Fakuma 2023, αυτή η τεχνολογία παρουσιάστηκε με μία EcoPower 180/750+ B8X. Με καλούπι μονής κοιλότητας της αυστριακής εταιρείας Kunststofftechnik Grabher GmbH, παράχθηκε σώμα αποστράγγισης από πολυπροπυλένιο. Το εξάρτημα αφαιρέθηκε από ένα τροποποιημένο ρομπότ WX142 σε έκδοση DCσυνεχούς ρεύματος της WITTMANN, το οποίο αντλούσε την τροφοδοσία του απευθείας από το ενδιάμεσο κύκλωμα τάσης συνεχούς ρεύματος της EcoPower και επίσης επέστρεφε τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια στο ενδιάμεσο κύκλωμα κατά την επιβράδυνση των αξόνων. Για να καταστεί δυνατή η ζωντανή παρουσίαση της τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος, η μηχανή παρέμεινε αποσυνδεδεμένη από το δίκτυο του εκθεσιακού χώρου κατά τη διάρκεια της έκθεσης και τροφοδοτήθηκε ανεξάρτητα μέσω μιας μπαταρίας αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας που αποτελείτο από μία υπερσύγχρονη, οικολογική τεχνολογία μπαταρίας αλατιού που παρέχεται από την εταιρεία Innovenergy. Η μπαταρία είχε συνολική χωρητικότητα άνω των 45 kWh, η οποία είναι υπεραρκετή για την συνεχή λειτουργία του μηχανήματος καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας 8 ωρών.

Ανακαλύψτε την EcoPower B8X, την τελευταία καινοτομία της WITTMANN BATTENFELD στον τομέα της injection moulding. Αυτή η μηχανή injection moulding προσφέρει υψηλή απόδοση, ενώ μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας, επιδεικνύοντας δέσμευση για βιωσιμότητα και κερδοφορία. Η μονάδα έγχυσης έχει βελτιωθεί, προσφέροντας ευέλικτα μεγέθη για να προσαρμόσετε το μηχάνημα ακριβώς στις ανάγκες παραγωγής σας. Ανακαλύψτε την έκδοση Plus, η οποία προσφέρει διπλάσια ταχύτητα έγχυσης για επιταχυνόμενες λειτουργίες.

Η νέα συσκευή WX90 αφαίρεσης μπουκαδούρας με σερβομηχανισμό
Νέα μηχανή injection molding EcoPower με πλήρως ενσωματωμένο σύστημα αφαίρεσης WX90.

Το ρομπότ WX90 επεκτείνει τη σειρά WX

Ο Όμιλος WITTMANN οφείλει μεγάλο μέρος του υψηλού επιπέδου αναγνώρισης της επωνυμίας του στην επιτυχία των εξαιρετικά ευέλικτων ρομπότ του. Η σειρά ρομπότ Sonic υπερέχει σε εφαρμογές υψηλής ταχύτητας.

Η σειρά WX με ωφέλιμο φορτίο έως 150 kg προσφέρει λύση για σχεδόν κάθε εργασία που προκύπτει στον αυτοματισμό των συστημάτων injection molding. Τα ρομπότ από τη σειρά Primus υπερέχουν στις εφαρμογές «pick&place», λήψης & τοποθέτησης. Στον αυτοματισμό injection molding, ωστόσο, δεν πρέπει επίσης να λησμονηθούν οι εφαρμογές στον τομέα του αποτελεσματικού χειρισμού των εξαρτημάτων και της αφαίρεσης μπουκαδούρας αντίστοιχα.

Για πολύ καιρό, οι απαιτήσεις των χρηστών δεν είχαν αλλάξει ριζικά, εκτός από ειδικά αιτήματα για τη διαδρομή των αξόνων. Τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά όσον αφορά τις πιο ενεργειακά αποδοτικές λύσεις – εκφράστηκε επανειλημμένα η επιθυμία για μια ολοκληρωμένη λύση σερβομηχανισμού και περισσότερη ευελιξία με την λαβίδα μπουκαδούρας να κινείται ακόμα πνευματικά. Στην Fakuma 2023, η WITTMANN παρουσίασε για πρώτη φορά το WX90, μια συσκευή αφαίρεσης με σερβομηχανισμό.

Στο περίπτερο του Ομίλου WITTMANN, ένας θάλαμος εργασίας Insider με ενσωματωμένο αγωγό εξαρτημάτων κατασκεύασε έναν βραχίονα/ στήριγμα για δίχτυ αναρρίχησης. Ο θάλαμος εργασίας αποτελούνταν από μια μηχανή injection molding EcoPower 110, το νέο WX90 και έναν σπαστήρα χωρίς σίτα SMax. Η μπουκαδούρα συλλεγόταν από το ρομπότ WX90 και – με την χρήση ενός περιστροφικού σέρβο άξονα – μεταφερόταν από την περιοχή του καλουπιού στην αντίθετη πλευρά του χειριστή και κατέληγε στην χοάνη.

Αυτός ο σχεδιασμός του θαλάμου εργασίας επιτρέπει την σημαντική μείωση του αποτυπώματος κατασκευής, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα. Χάρη σε ταχύτερους και πιο ελεγχόμενους άξονες, ο χρόνος αφαίρεσης στην περιοχή του καλουπιού μειώνεται. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η κατανάλωση πεπιεσμένου αέρα ελαχιστοποιείται. Όλη αυτή η καινοτομία μειώνει το χρόνο που απαιτείται για την απόδοση της επένδυσης, συχνά σε μόλις 18 μήνες (λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον κόστος ενέργειας).

Το ρομπότ WX90 χρησιμοποιείται ιδανικά σε μηχανήματα με δυνάμεις σφράγισης 35–150 t. Η εφαρμογή παρουσιάζει το WX90 ως πλήρως ενσωματωμένο στη μηχανή injection molding, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι το χειριστήριο του ρομπότ R9 είναι επίσης πλήρως ενσωματωμένο στη μηχανή injection molding. Αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν υπάρχει ανάγκη για καμπίνα ελέγχου του ρομπότ, μειώνονται τα έξοδα για τη συσκευή και επίσης μειώνεται ο χώρος που απαιτείται για το προστατευτικό περίβλημα. Η ενσωμάτωση της συσκευής οδηγεί σε ένα επιπλέον πλεονέκτημα: το πρόγραμμα ελέγχου του WX90 συνδέεται άμεσα με αυτό της μηχανής injection molding. Αυτό εξασφαλίζει βέλτιστο συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών συσκευών. Η μεγάλη οθόνη του μηχανήματος αναπαράγει επίσης τον έλεγχο του ρομπότ. Μια μικρή οθόνη – όπως συμβαίνει συχνά με παρόμοιες συσκευές – ανήκει στο παρελθόν χάρη σε αυτή τη λύση. Εκτός από την έκδοση με την πνευματική λαβίδα, το WX90 μπορεί να εξοπλιστεί με κύκλωμα κενού. Αυτό επιτρέπει επίσης στη συσκευή να αφαιρεί τα τελικά εξαρτήματα. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο το πεδίο εφαρμογής του συστήματος αφαίρεσης. Ήδη σχεδιάζονται και άλλες εκδόσεις της συσκευής.

Ρομπότ Primus με χειριστήριο R9

Η τελευταία καινιτομία της σειράς Primus : το Primus28
Νέο R9 teachbox για Primus Robots

Το νέο Primus 28, εξοπλισμένο με νέο κινητήρα και αυξημένη χωρητικότητα φόρτωσης, έχει μια ακόμη καινοτομία που παρουσιάστηκε στην Fakuma και αφορά ολόκληρη τη σειρά Primus: Τα ρομπότ Primus είναι πλέον διαθέσιμα με το χειριστήριο ελέγχου R9.

Πριν από μερικά χρόνια, η WITTMANN κατάφερε να διαθέσει με επιτυχία την σειρά ρομπότ Primus στην αγορά. Το τελευταίο μοντέλο Primus της σειράς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Fakuma 2023: το Primus 28.

Τα πρότυπα για τις εφαρμογές «pick&place» γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Για παράδειγμα, μεγαλύτερες λαβές αφαίρεσης χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Αυτά απαιτούν μια εξαιρετικά σταθερή δομή άξονα για να μπορούν να απορροφούν τις ροπές που εμφανίζονται κατά τις φάσεις κίνησης. Το νέο Primus 28 ανταποκρίνεται ακριβώς σε αυτή την ειδική απαίτηση χάρη στον κάθετο άξονα Υ που βασίζεται σε ατσάλινο προφίλ.

Σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα κοινά υλικά, ο χάλυβας προσφέρει καθοριστικά πλεονεκτήματα, ειδικά όσον αφορά την ακαμψία/στιβαρότητα κάμψης και στρέψης. Ο άξονας Υ κινείται από ένα οδοντωτό γρανάζι, με το οδοντωτό γρανάζι να είναι προσαρτημένο στο χαλύβδινο προφίλ αυξάνοντας περαιτέρω τη συνολική ακαμψία. Για να μην επιβαρύνεται ο χρήστης με πρόσθετες εργασίες συντήρησης, το Primus 28 είναι στάνταρ εξοπλισμένο με σύστημα λίπανσης για τον κατακόρυφο άξονα. Αυτό διασφαλίζει τη συνεχή παροχή λιπαντικού και συνεπώς την ομαλή και χαμηλής φθοράς λειτουργία του συστήματος κίνησης.

Η παραλλαγή που παρουσιάστηκε στην έκθεση Fakuma είναι σχεδιασμένη για ωφέλιμο φορτίο 15 kg. Διατίθενται και άλλες εκδόσεις με κάθετες διαδρομές έως και 1.600 mm

Το χειριστήριο R8 χρησιμοποιείται σε σερβορομπότ WITTMANN παγκοσμίως από το 2008. Η νέα γενιά ελέγχου R9 παρουσιάστηκε για τα ρομπότ WX και W9 πριν από τέσσερα χρόνια. Λειτουργίες λογισμικού όπως η τρισδιάστατη προσομοίωση, η παρακολούθηση ροπής (ACD) και η απλή σύνδεση με συστήματα ελέγχου παραγωγής χρησιμοποιώντας την διεπαφή OPC UA έχουν γίνει πολύ καλά αποδεκτές από τους πελάτες και έχουν συμβάλει στην ικανοποίησή τους. Περαιτέρω εξελίξεις και η βελτιστοποίηση κόστους καθιστούν πλέον δυνατή την προσφορά του ελέγχου R9 για τα ρομπότ Primus. Οι δυνατότητες που προσφέρονταν προηγουμένως θα παραμείνουν φυσικά διαθέσιμες.

Το χειριστήριο R9 διαθέτει έναν ιδιαίτερα ισχυρό επεξεργαστή, μια μεγαλύτερη οθόνη 10,1 ιντσών και είναι πλέον δυνατό – όπως πριν για τα ρομπότ WX και W9 – να πραγματοποιήσει τον πλήρη προγραμματισμό των ρομπότ Primus σε υπολογιστή. Τα προγράμματα αποθηκεύονται στον υπολογιστή σε ξεχωριστό φάκελο και αργότερα μεταφέρονται στο ρομπότ, επιτρέποντας στους χειριστές να εξοικονομούν χρόνο προγραμματισμού στην παραγωγή τους.

Τα δύο ρομπότ Primus που παρουσιάστηκαν φέτος στην Fakuma Primus 116 και Primus 128 είναι εξοπλισμένα με το νέο χειριστήριο R9

Για να διευκολυνθεί η διάκριση μεταξύ των ρομπότ Primus με το νέο χειριστήριο και των προηγούμενων μοντέλων, τα ρομπότ Primus με το χειριστήριο R9 λαμβάνουν τον αριθμό 1 στο όνομα της συσκευής. Για παράδειγμα, το Primus 16 (σειρά R8) γίνεται Primus 116 (τάξη R9). Είναι αυτονόητο ότι η προμήθεια ανταλλακτικών για συσκευές με χειριστήριο R8 είναι εγγυημένη για περισσότερα από δώδεκα χρόνια.

Καινοτομία: Tempro plus D200 Eco Drive ελεγκτής θερμοκρασίας με έως και 45% εξοικονόμηση ενέργειας χάρη στον έλεγχο μεταβλητής ταχύτητας

Καινοτομία: Tempro plus D200 EcoDrive

Με την Tempro plus D200 EcoDrive συσκευή νερού υψηλής θερμοκρασίας, η WITTMANN χρησιμοποίησε την Fakuma 2023 για να επεκτείνει την δοκιμασμένη γκάμα ελεγκτών θερμοκρασίας στη σειρά Tempro plus D – και ως εκ τούτου να ανταποκρίθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις υψηλής θερμοκρασίας.

Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας του νέου ελεγκτή θερμοκρασίας νερού είναι 200°C. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες νερού και οι πιέσεις αυξάνουν τις απαιτήσεις για την ανθεκτικότητα των καλουιπιών και των μηχανικών εξαρτημάτων. Η βασική απαίτηση για αυτή τη νέα συσκευή είναι τα εξαρτήματά της που έρχονται σε επαφή με το μέσο να είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα προκειμένου να εξουδετερωθεί  πιθανή διάβρωση. Χάρη στον εκλεπτυσμένο σχεδιασμό, η ποιότητα του νερού διατηρείται σταθερή με τη χρήση ειδικών λεπτών φίλτρων στο κύκλωμα καλουπιού.

Η λειτουργία του Tempro plus D200 EcoDrive έχει επίσης διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο απλή: Περιλαμβάνει πλήρως αυτόματη ψύξη και άδειασμα καλουπιού, καθώς και την επιλογή καταγραφής των δεδομένων διεργασίας και λήψης αυτών των δεδομένων μέσω διασύνδεσης USB. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η γενιά ελεγκτών θερμοκρασίας Tempro plus D προσφέρει την επιλογή ενσωμάτωσης του ελέγχου της συσκευής στον έλεγχο της μηχανής injection molding μέσω του Wittmann 4.0. Επιπλέον, οι διεπαφές OPC UA ή Euromap 82.1 διατίθενται προαιρετικά.

Οι παράμετροι της διαδικασίας της θερμοκρασίας και πίεσης παρακολουθούνται μόνιμα. Μια στάνταρ παράκαμψη νερού ψύξης ελεγχόμενης θερμοκρασίας αποτρέπει οποιαδήποτε βλάβη λόγω θερμοκρασίας στις γραμμές επιστροφής του συστήματος ψύξης. Ο εκτενής βασικός εξοπλισμός των συσκευών Tempro plus D περιλαμβάνει επίσης αυτόματη παρακολούθηση διαρροών και θραύσης σωλήνα και παρακολούθηση πίεσης αντλίας. Επιπλέον, όλες οι αντλίες των συσκευών πίεσης Tempro plus D είναι εξοπλισμένες με μαγνητικά συζευγμένες αντλίες και λειτουργούν χωρίς μηχανικές στεγανοποιήσεις

Η ειδική επιλογή για τον νέο ελεγκτή θερμοκρασίας Tempro plus D200 είναι η αντλία EcoDrive. Αυτή η αντλία ελεγχόμενης συχνότητας της κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης IE4 επιτρέπει τον έλεγχο της διεργασίας με τις ελεύθερα επιλέξιμες παραμέτρους πίεσης, θερμοκρασίας και ταχύτητας περιστροφής – διατηρώντας την απαραίτητη αξιοπιστία της διεργασίας.

Καινοτόμος Σπαστήρας χωρίς σίτα S-Max Dual 6
Θάλαμος κοπής με τον πρόσθετο άξονα τροφοδοσίας στο περιστρεφόμενο τμήμα της χοάνης υλικού

Ο S-Max Dual 6 είναι ο ιδανικός σπαστήρας για κεντρική επανάκτηση φύρας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενσωματωμένη ανακύκλωση μπουκαδούρας από μηχανές injection molding. Αντικαθιστά το μοντέλο

Junior Double 6. Η κύρια διαφορά σχεδιασμού μεταξύ των δύο μοντέλων: το νέο S-Max Dual 6 κινείται (όπως και το προηγούμενο μοντέλο) από δύο κινητήρες μετάδοσης ισχύος 2,2 kW. Ωστόσο, αυτοί είναι πλέον εγκατεστημένοι κατακόρυφα για το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα ωστε να διευκολύνει τους στενους χώρους παραγωγής

Το SMax Dual 6 έχει σχεδιαστεί για μέγιστη απόδοση 40 kg/h. Διαθέτει ως στάνταρ εξοπλισμό δύο αντίθετα περιστρεφόμενους ρότορες κοπής, με έξι λεπίδες και οκτώ οδοντωτούς κυλίνδρους συνολικά, και θάλαμο κοπής με διαστάσεις 530 × 467 mm. Ο σχεδιασμός του σπαστήρα επιτρέπει τον εύκολο και ασφαλή καθαρισμό του θαλάμου κοπής λόγω της ελεύθερης πρόσβασης από την κορυφή. Η ταχύτητα περιστροφής είναι 27 rpm, εξασφαλίζοντας μέγιστη ροπή για την κοκκοποίηση σκληρών και εύθραυστων υλικών, καθώς και υλικών που γεμίζουν με ίνες γυαλιού. Η χαμηλή ταχύτητα του σπαστήρα σημαίνει επίσης λιγότερη φθορά στα κοπτικά εργαλεία για μειωμένη συντήρηση, χαμηλά επίπεδα ήχου και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η χαμηλή ταχύτητα μειώνει επίσης το flyback κατά τη λειτουργία και παρέχει σταθερό άλεσμα και καλύτερη ποιότητα, ελαχιστοποιώντας σκόνη και σωματίδια.

Ένας προαιρετικός άξονας τροφοδοσίας διατηρεί τα μεγάλα εξαρτήματα σε κίνηση και τα προ-σπάει, συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή γεφύρωσης ή παραμονής μέσα στη χοάνη υλικού και διατηρεί ομαλή την παραγωγική διαδικασία. Ο προαιρετικός άξονας τροφοδοσίας κινείται εντελώς ανεξάρτητα και έχει επιμήκη άγκιστρα για να κόβουν εκ των προτέρων τα μεγάλα πλαστικά εξαρτήματα και να τα σπρώχνουν μέσα στο θάλαμο κοπής για μια επακόλουθη ομαλή τροφοδοσία. Ο άξονας τροφοδοσίας επομένως μειώνει τις διαστάσεις των εξαρτημάτων πριν φτάσουν στον θάλαμο κοπής και αυτό μπορεί να επιτρέψει τη χρήση ενός εντελώς μικρότερου τύπου σπαστήρα, εξοικονομώντας πιθανώς κεφαλαιουχικές δαπάνες`.

Ένα προαιρετικό σύστημα αυτόματης αναστροφής (ARS) εκκινεί την απόδοση κοπής σε συνθήκες υψηλού φορτίου. Το ARS βοηθά στην ελαχιστοποίηση των μπλοκαρισμάτων στον θάλαμο κοπής και βοηθά στην κοκκοποίηση πλαστικών με παχύ τοίχωμα ή σκληρότερου τοιχώματος, όπως αυτά που είναι πολύ ενισχυμένα με ίνες γυαλιού. Το ARS επιτρέπει στον σπαστήρα να προσδιορίσει εάν η αντίσταση στον κοπτικό ρότορα είναι πολύ υψηλή. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ρότορας αντιστρέφεται επανατοποθετώντας έτσι το εξάρτημα και επιτρέποντας την κοπή από διαφορετική γωνία.

Η ηχομονωμένη χοάνη τροφοδοσίας του SMax Dual 6 είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα. Διαθέτει παράθυρο που επιτρέπει την εκτίμηση της στάθμης πλήρωσης στο θάλαμο κοπής και τον έλεγχο της ροής του υλικού – χωρίς να χρειάζεται να απενεργοποιήσετε τον σπαστήρα.

Οι οδοντωτοί κύλινδροι είναι διαθέσιμοι με δόντια σε διαφορετικά μεγέθη: 5, 7 και 10 mm, για να αποκτήσετε άλεσμα με διαφορετικό μέγεθος σωματιδ

Καινοτομία: Κεντρικό χειριστήριο μεταφοράς E-Max 2 με TeachBox plusμε οθόνη αφής 5,7"

Με την παρουσίαση του νέου E-Max 2, ο δρόμος προς την επιτυχία που ακολούθησε το προηγούμενο μοντέλο της WITTMANN θα συνεχιστεί σταθερά.

Το E-Max 2 είναι ένα συμπαγές σύστημα ελέγχου μεταφοράς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση μεταφοράς υλικού με έως και 24 σημεία μεταφοράς και έως δύο κυκλώματα κενού.

Οι κεντρικοί φορτωτές υλικού που χρησιμοποιούνται μπορούν να συνδεθούν στο κεντρικό χειριστήριο μεταφοράς με έναν πολύ απλό τρόπο, που επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση ενός συστήματος μεταφοράς υλικού. Εάν οι απαιτήσεις αυξηθούν, το σύστημα μπορεί να επεκταθεί εξίσου εύκολα για να συμπεριλάβει πρόσθετους φορτωτές υλικού.

Το E-Max 2 χειρίζεται και απεικονίζεται μέσω μιας υψηλής ανάλυσης οθόνης αφής 5,7″. Μέσω της οθόνης μπορούν να γίνουν εύκολα ρυθμίσεις. Είναι επίσης δυνατή η πραγματοποίηση πιο εκτεταμένων καταχωρήσεων διαφορετικών παραμέτρων μεταφοράς – με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στο σύστημα μεταφοράς Το E-Max 2 διαθέτει διαχείριση χρήστη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό δικαιωμάτων πρόσβασης, διασφαλίζοντας έτσι επιπλέον το σύστημα

Ο έλεγχος μεταφοράς υλικού E-Max 2 αντιπροσωπεύει τη βέλτιστη λύση για εφαρμογές μεταφοράς υλικού μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Διαχειρίζεται εύκολα μια επέκταση της παραγωγής, μέχρι την επέκταση του συστήματος σε ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σύστημα μεταφοράς υλικού

Κινητά ξηραντήρια Dry max plus30 / Dry max plus 60

Η νέα σειρά κινητών ξηραντηρίων Drymax plus διατίθεται με όγκους ξηρού αέρα 30 και 60 m³/h και, επομένως, είναι η βέλτιστη λύση για μικρού έως μεσαίου μεγέθους διοχέτευσης υλικών. Το σημείο δρόσου έως -60 °C εξασφαλίζει τον ιδανικό βαθμό ξήρανσης για περαιτέρω επεξεργασία. Ανάλογα με τους τύπους πλαστικού που πρόκειται να ξηράνει, η σειρά κινητών ξηραντηρίων Drymax plus μπορεί να εξοπλιστεί με χοάνες ξήρανσης με όγκο από 30 έως 300 λίτρα.

Η νέα γραφική διεπαφή χρήστη της οθόνης αφής 5,7″ έχει σχεδιαστεί για να είναι πολύ φιλική προς τον χρήστη και επιτρέπει τον έλεγχο της διαδικασίας ξήρανσης και των ενσωματωμένων μεταφορέων με απλό τρόπο. Οι αντίστοιχες παράμετροι ξήρανσης  μπορούν να αποθηκευτούν σε μια ενσωματωμένη βάση δεδομένων υλικού ή να φορτωθούν όταν αλλάζει το υλικό, ώστε οι σωστές ρυθμίσεις ξήρανσης να είναι άμεσα διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή

Μια διεπαφή OPC UA επιτρέπει την αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων για τη νέα σειρά Drymax plus, μια λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεκμηρίωση, για παράδειγμα, στην διαχείριση ποιότητας.

Καινοτομία: Αντλία κενού EcoDrive με αυτόματο έλεγχο φορτίου

Η νέα αντλία κενού EcoDrive της WITTMANN βελτιστοποιεί αυτόματα την κατανάλωση ενέργειας των κεντρικών συστημάτων μεταφοράς υλικών – μεταφέροντας αξιόπιστα όλα τα υλικά στο σημείο χρήσης τους.

Παρά αυτή την νέα και προστιθέμενη λειτουργία, ο συνηθισμένος απλός και βολικός τρόπος λειτουργίας ολόκληρου του συστήματος παραμένει αμετάβλητος, καθώς τα βήματα βελτιστοποίησης της αντλίας κενού EcoDrive εκτελούνται στο παρασκήνιο χωρίς ο χειριστής του συστήματος να χρειάζεται να κάνει κάτι εδώ.

Με τη χρήση κατάλληλων μηχανισμών παρακολούθησης και της σχετικής τεχνολογίας του αυτόματου ελέγχου φορτίου EcoDrive, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας έως και 75%, ανάλογα με τη διαμόρφωση του συστήματος.

Η ευέλικτη σχεδίαση της αντλίας κενού EcoDrive καθιστά δυνατή την χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας τόσο σε νέα όσο και σε υπάρχοντα συστήματα. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλλο σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης της παραγωγής πλαστικών και, τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Καινοτομία: Δοσομετρητής χρώματος και ανακυκλώσιμων υλικών με τη βοήθεια αισθητήρων

Η τεχνολογία WITTMANN Gravimax και Wittmann 4.0 συμβάλλει στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων στην επεξεργασία ανακυκλωμένων προϊόντων – προκλήσεις που προηγουμένως ήταν άγνωστες όταν χρησιμοποιείτο μόνο παρθένο υλικό.

Το χρώμα και η σύνθεση των ανακυκλώσιμων υλικών – ειδικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του τελικού συστατικού– είναι κρίσιμοι παράγοντες. Είναι πλέον σημαντικό να ανιχνευθούν, για παράδειγμα, ανακυκλώσιμα υλικά που παράγονται από προϊόντα που δεν προορίζονται για τρόφιμα και να αποτραπεί η χρήση τους στον τομέα ποιότητας τροφίμων. Επομένως, η αισθητηριακή παρακολούθηση των ροών υλικών – όσον αφορά την καθαρότητα και την ιστορία των ανακυκλώσιμων υλικών και το εγγενές χρώμα τους – είναι απαραίτητη για την αυτοματοποιημένη διαχείριση υλικών και για την καλύτερη δυνατή ποιότητα και υψηλή οικονομική αποδοτικότητα.

Οι αισθητήρες που απαιτούνται για την αυτοματοποιημένη εξέταση των υλικών μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στο γυάλινο τμήμα των δοσομετρικών συσκευών Gravimax. Χάρη στη συνδεσιμότητα Wittmann 4.0, τα ψηφιακά δεδομένα από τις μηχανές επεξεργασίας μπορούν να συνδεθούν με αυτά των δοσομετρικών συσκευών Gravimax ή με ολόκληρη τη διαδικασία δοσομέτρησης αντίστοιχα.

Η επικύρωση διαφορετικών κόκκων πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο και ελέγχει τη διαδικασία έγκρισης της μηχανής επεξεργασίας. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης που διατίθενται παράλληλα για την εξέταση των υλικών, αυτές κατηγοριοποιούν τους κόκκους ανάλογα με το χρώμα και τον τύπο του πλαστικού, καθώς και το επισημασμένο πλαστικό υλικό

Η λεγόμενη μέθοδος 0°/45° χρησιμεύει ως βάση για τη μέτρηση του χρώματος. Εδώ το υλικό φωτίζεται στις 0° και ανιχνεύεται στις 45°. Οι μετρήσεις γίνονται με τη μέθοδο του tristimulus, επίσης για τον προσδιορισμό του τύπου του πλαστικού. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον προσδιορισμό χρώματος, οι μετρήσεις λαμβάνονται στο εγγύς υπέρυθρο εύρος. Το εύρος μήκους κύματος χωρίζεται σε τρία παράθυρα μέτρησης από 1.000 nm έως 1.700 nm, τα οποία στη συνέχεια τυποποιούνται και συγκρίνονται μεταξύ τους.

Επιπλέον, και με τη βοήθεια φωσφοριζόντων δεικτών στους πλαστικούς κόκκους, μπορεί να προσδιοριστεί η μελλοντική προβλεπόμενη χρήση των κόκκων (π.χ. περιοχή εκτός τροφίμων). Οι δείκτες που είναι ενσωματωμένοι στους κόκκους μπορούν να ανιχνευθούν με τη βοήθεια διέγερσης φωτός και αντίστοιχων αισθητήρων αξιολόγησης. Διαφορετικοί δείκτες είναι διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό και μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται.

Από τα ορόσημα της έκθεσης: WITTMANN FIT FOR ENERGY

FIT FOR ENERGY: εξοικονομήστε ενέργεια αποτελεσματικά, μεμονωμένα και ευέλικτα

IMAGOxt: Το εργαλείο ανάλυσης ενέργειας
Εξασφαλίζει διαφάνεια σε όλους τους καταναλωτές
ενέργειας στο μηχανοστάσιο

Όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας, το ερώτημα δεν είναι αν αλλά πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε το μεγαλύτερο όφελος. Με το FIT FOR ENERGY, η WITTMANN – συνεργάτης του συστήματος για την βιομηχανία injection molding – στηρίζει εσάς, τους επεξεργαστές πλαστικών στην εύρεση και εφαρμογή των σωστών μέτρων.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι δυνατότητες εξοικονόμησης είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με έναν δομημένο τρόπο. Η WITTMANN έχει συγκεντρώσει τρία πακέτα υπηρεσιών για το σκοπό αυτό.
Τι νέο και ιδιαίτερο υπάρχει σε αυτή την προσέγγιση; Η προσφορά μας δεν ισχύει μόνο για τα WITTMANN  μηχανήματα και συστήματα παραγωγής, αλλά επίσης για συστήματα από άλλες μάρκες. Το σύστημα της WITTMANN λειτουργεί ολιστικά και εστιάζει σε ολόκληρο το μηχανοστάσιο των πελατών της                                                                                    

Η διαφάνεια αφορά τους καταναλωτές ενέργειας

Πρωτίστως, τα ενεργειακά ζητήματα αφορούν την διαφάνεια:

Με το εισαγωγικό πακέτο μας, η αντίστοιχη κατανάλωση ενέργειας των μηχανών injection molding προσδιορίζεται και τεκμηριώνεται σύμφωνα με τον Euromap 60.2.

Το δεύτερο πακέτο πάει ένα βήμα πιο πέρα και περιλαμβάνει θέματα ενέργειας στο συνολικό κύτταρο παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών με δραστηριότητες μέτρησης. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται, οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας διαφαίνονται, από την μηχανή injection molding στα περιφερειακά, στο νερό ψύξης και στην κατανάλωση πεπιεσμένου αέρα.

Στη συνέχεια, το πακέτο premium -κορυφαίας ποιότητας-  συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης.
Η κατανάλωση ενέργειας καταγράφεται και αναλύεται σε ολόκληρο το κύτταρο παραγωγής και στη συνέχεια τα μέτρα αλλαγής – μαζί με τον πελάτη- αποφασίζονται και εισάγονται.
Το πακέτο περιλαμβάνει μια δεύτερη μέτρηση παρακολούθησης για να γίνει ορατή η επιτυχία. Τα τρία πακέτα συντονίζονται επίσης μεταξύ τους.
Εάν ο πελάτης αρχικά αποφασίσει για το εισαγωγικό ή το εκτεταμένο πακέτο, μπορεί να κάνει αναβάθμιση στο εύρος ενός πακέτου υψηλότερης ποιότητας ανά πάσα στιγμή.

Τα πάντα, από την μέτρηση ενέργειας μέχρι τις εφαρμογές χρηματοδότησης

Η WITTMANN έχει επενδύσει με συνέπεια στο πρόγραμμα FIT FOR ENERGY, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων εξοπλισμού μέτρησης και ανάλυσης. Επιπλέον, αναπτύχθηκε το εργαλείο ανάλυσης ενέργειας IMAGOxt, το οποίο καταγράφει και αναλύει ενεργειακά δεδομένα και σε μεμονωμένα μηχανήματα αλλά και σε επίπεδο παραγωγής.

Οι εργαζόμενοι στην WITTMANN επίσης εκπαιδεύτηκαν με συνέπεια για τα νέα συμβουλευτικά καθήκοντα. Εξειδικευμένοι τεχνικοί εφαρμογών και σέρβις που κατανοούν τις διαδικασίες injection moulding σε βάθος είναι πλέον διαθέσιμοι σε εσάς για μέτρηση, ανάλυση και συμβουλές. Ως πάροχος συστήματος η Wittmann διαθέτει το δικό της υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και ανάπτυξης στους τομείς των μηχανών injection moulding, των αυτοματισμών, της διαχείρισης πρώτης ύλης, τον έλεγχο θερμοκρασίας και την ψηφιοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο η WITTMANN καλύπτει όλα τα ενεργειακά ζητήματα στο σύνολο του κυττάρου παραγωγής injection moulding. Κανένας άλλος πάροχος στην αγορά δεν μπορεί επομένως να αναλύσει και να βελτιώσει την αποδοτικότητα με αυτόν τον τρόπο.

Μέσω στενών συνεργασιών με συμβούλους Ενέργειας, ειδικά στη Γερμανία, οι ειδικοί της WITTMANN έχουν επίσης αποκτήσει πολλή επιπλέον τεχνογνωσία για την προώθηση αυτού του είδους  επενδύσεων. Η επιτυχής κοινή εφαρμογή των αιτήσεων χρηματοδότησης αποτελεί εδώ και καιρό αναπόσπαστο μέρος των εργασιών πωλήσεων.

Η διατήρηση των πόρων είναι το επίκεντρο όλων των νέων και περαιτέρω εξελίξεων στην οικογενειακή επιχείρηση WITTMANN – τόσο στα εργοστάσιά μας όσο και στα project των πελατών μας. Η κοινότητα των πελατών μας αποκομίζει τα οφέλη τόσο από μεμονωμένες συμβουλές όσο και από την ευέλικτη εφαρμογή τους. Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι η ενεργειακή απόδοση στην επεξεργασία πλαστικών δεν μπορεί να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά.